Yaşamın Kontrolünü Eline Almak

                                                           

“Anlaşmazlık”


Milton’un karısı, yeni evlendikleri dönemde bir gün Milton’ın annesine sordu :
“ – Baba ile  anlaşamadığınızda neler olur?”
Milton’ın annesi şöyle dedi :
“-Özgürce ağzıma geleni söylerim ve sonra çenemi kaparım.”

Sonra Milton’ın karısı dışarı çıktı. Milton’ın babasının yanına gitti ve ona sordu :
“ – Siz ve anne anlaşamadığınız zaman ne yaparsanız?”
Milton’ın babası şöyle dedi :
“- Ne söylemem gerekiyorsa onu söylerim ve sonra çenemi kaparım.”
“ - Sonra ne olur” dedi, Milton’ın karısı.
“ – Birimiz ya da ötekimiz kendi işine bakar. Bu her zaman sonuç verir.”

Sidney Rosen’ın Yorumu :
“ – Erickson’ın annesi ve babası yaklaşık yetmiş beş yıllık evlidirler. Onların evliliklerindeki uyumun, karşılıklı saygı üzerine temellendiği belli oluyor. Kendi fikirlerini kabul ettirmek için birbirlerini zorlamamayı ilke edinmişler. (s.172)


İçsel / Dışsal Kalıbı ya da Referans Çerçevesi Filtresi


‘İyi bir iş yaptığınızı nasıl bilebilirsiniz?’


Buna bazen ‘referans çerçevesi’ filtresi denir. İnsanlar aksiyonları hakkında yargı oluştururken bu filtreye başvururlar. İçsel referanslı kişi, yukarıdaki soruyu ‘Ben kesin olarak biliyorum’ ya da ‘Ben içimde kendimi iyi hissederim’ diye cevaplayabilir. Dışsal referanslı kişiler ise aynı soruyu ‘Birisi bunu bana söylediğinde’ yada ‘İnsanlar fikirlerimi kullanmaya başladığında’ diye yanıtlar. İçsel referanslı olanlar, kendi kendilerini motive eden ve kendi kararlarını kendileri vermek isteyen insanlardır. En verimli çalışmalarını en az denetim altındayken yaparlar. Bu da onların kendi düşüncelerini tercih ettiklerini gösterir. Dışsal referanslı olanlar ise başka bir kişinin standartları belirlemesini isterler. Açık ve olumlu geri bildirimden hoşlanırlar ve yönetime saygı duyarlar.

Anthony Robbins’e göre gerçekten etkili olan bir Lider, ‘içsel referans çerçevesine’ sahip olmak zorundadır. Çünkü bir eyleme geçmeden önce diğerlerinin düşüncelerini sormak için tüm zamanını harcayan bir kişi, gerçek bir lider olamayacaktır. Kararlı olabilmek için metaprogramların bir dengesi vardır.


NLP Türk Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder