NLP Teknikleriyle Yöneticilik ve Liderlik

“Liderlik kumaşını dokuyan iplikler Sezgi, Yaratıcılık, İmgelem, İçgörü, Duyarlılık, Empati, İçgözlem, Merak, İyimserlik, Güven, Kendini adama, Vizyon, Risk alma, Sentez yeteneği, Aciliyet duygusu, Dinleme ve İletişim becerileridir.”


Howard Haas ve Bob Tamarkin, “İnsan Lider Doğmaz”

Liderler vizyon sahibi olmalı, risk almalı, proaktif olmalı, rüya ve hayalleri temsil etmeli, yeni olanakları keşfetmelidir.

Carol A. O’Connor, “Başarılı Liderlik” adlı kitabında yeni bir Vizyon yaratma süreci için şu üç çalışmayı önermektedir:

Öncelikle Vizyon ve Amaç belirleme çalışması yapın. Gözlerinizi kapatın ve bütün olanaklarınızı ya da potansiyellerinizi, kişisel ve profesyonel olarak nasıl gerçekleştirebileceğinizi, nasıl kullanabileceğinizi düşünün. Tefekkür edin. Ne gibi özellikleri, davranışları ve etkinlikleri yaşamınızda geliştirmeniz gerektiğini görmeye çalışın. Yaşamınızda gerçekleştireceğiniz bu değişimler, bu yenilikler için bir sembol seçseydiniz bu ne olurdu? (Sözcük, nesne ya da bir imge olabilir!) Kişisel ve profesyonel olarak nasıl bir özelliğinizin olmasını isterdiniz? Bunu bir hayal, bir rüya olarak düşünürseniz hangi imge ya da hangi durum bunu iyi bir şekilde özetleyebilir?


Bu etkinlikler sizin “kişisel bir vizyon yaratma duygunuzu” geliştirecektir.

İkinci olarak Büyük Resim çalışması yapın. Herhangi bir durumdan yararlanarak, iki ya da üç kişi arasındaki bir karşılıklı etkileşimi gözlemlemek için dikkatinizi odaklayın. Bu karşılıklı etkileşimi şu terimlerle betimlemeye çalışın: “Bu karşılıklı etkileşimin amacı nedir?” “Taraflar ne kazanıyor ve ne kaybediyorlar?” Alttaki duygular olumlu mu yoksa olumsuz mu?” “İfade edilen duygular olumlu mu yoksa olumsuz mu?” Şimdi bu kişileri birbirine bağlayan bir kablo olduğunu hayal edin. Zihinsel olarak bu kabloyu izleyin ve gözlemlediğiniz bu karşılıklı etkileşime yol açan etkinliğin izini sürün. İzini sürdüğünüz bu etkinlikleri bir araya getirdiğinizde karşılıklı etkileşimin Büyük Resmi ortaya çıkacaktır.

Üçüncü olarak Yeniden Çerçeveleme çalışması yapın. Yeni bir gazete ya da dergi alın. Dikkatinizi çeken bir resim bulun. Bu resimle ilgili yazıyı okumadan önce, gördüğünüz resmi siz yorumlayın. Not defterinize bu yorumunuzu yazın. Sonra tekrar resme bakın. Kendinize meydan okuyarak, bu resimdeki olaylar ve kişiler hakkında önceki yorumunuzdan bütünüyle farklı bir hikaye yazmanızı söyleyin kendinize.

Bu yeni hikayeyi yazarken “farklı duyguların ifade edildiğini”, “farklı motivasyonların ve niyetlerin bulunduğunu”, “farklı güç ilişkilerinin varolduğunu” imgeleyin. Bunlar sizin yeniden çerçevelemenizi (reframing) oluşturacaktır.

NLP Türk Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder