Stephen R. Covey son kitabı “8’inci Alışkanlık – Bütünlüğe Doğru”da dört zeka türünden söz eder : Zihinsel (çözümleme, akıl yürütme, soyut düşünme, dil kullanımı, zihinde canlandırma); fiziksel (solunum, kan dolaşımı, sinir sistemi); duygusal, kendini tanıma, farkındalık, sosyal duyarlılık, empati, başarılı iletişim kurma ve ruhsal (sonsuz olanla bağ, anlam itkisi, vicdanımızın parçası olan gerçek ilkeleri ayırdetme).
Süleyman’ın Özdeyişleri 20 : 27’den bir alıntı yapar : “İnsanın ruhu RAB’bin ışığıdır.” Ruhsal zeka, en merkezi ve en temel olan zeka türüdür. Ruhsal Zeka “pusulamızdır.!”
NLP’nin Nörolojik Düzeyler Tablosunda, kimlik düzeyinin üzerindeki ‘Kimlik Ötesi’ düzeydir ruhsal zeka alanı ve tüm alt düzeyleri etkilemektedir. İnsanın ‘pusulası’ şaştığında, tüm alt düzeylerde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ebedi bilgelik çalışmalarında beden, zihin, ruh ve Christ Bilini ya da Tanrısal Zeka olarak bir dörtlü dizgenin üçüncü ve dördüncü düzeyleriyle bağlantılıdır. Bu yüzden Batı’da Kişilik Ötesi Psikoloji artık Doğu’nun ruhsal gelişim çalışmalarıyla, pratikleriyle ilgilenmekte ve bunları uygulamaktadır – Meditasyon, dua, müzikle tapınma vb.
Ruhsal zekamızı geliştirirsek, aklımız temiz ve keskin bir şekilde çalışmaya başlar. Amacımızı ve yönümüzü, daha ‘yararlı’ bir şekilde belirleyebiliriz. İlişkilerimizin ve iletişimlerimizin kalitesini yükseltebiliriz. Modelleme, çapalama, alt sistemleri değiştirme, stratejileri uygulama bize çok daha doğal gelir o zaman.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder