NLP Temsil Sistemleri




Temsil sistemleri bizim duyusal bilgiyi kodlama ve dünyamızı deneyleme şeklimizdir. Bu bilgi edinme süreci içsel olarak temel duyularımız yoluyla temsil edilir. Farklı kanalları kullanarak bilgiyi içimize sunmamızdır. NLP çalışmalarında geçen temsil sistemleri şunlardır. Görsel Temsil Sistemleri, İşitsel Temsil Sistemleri, Duygusal/Dokunsal Temsil sistemleri,
Tatsal Temsil Sistemleri, Kokusal Temsil Sistemleri.

Herkes bunlardan birini ağırlıklı olarak kullandığı için algılamalarda ve ifadelerde farklılık olmaktadır.

Tercih edilen Temsil sistemi bir bireyin bilinçli olarak düşünmek ve deneyimlerini düzenlemek için kendisine özgü olarak kullandığı temsil sistemidir. Kişinin düşünce ve deneyimlerini organize ederken ‘genellikle’ kullandığı temsil sistemidir. Bunu kullanmak ona kolay gelir.

Temsil sistemlerini bildiğiniz insanlarla çok daha sağlıklı iletişim kurabilirsiniz.

 Bilgi edinme süreci içsel olarak temel duyumlarımız yoluyla temsil edilir.

Tırnak içinde yazılı kelimeler, duyumlar için kullanılan NLP terminolojisidir.

Sinirsel bir zarar ya da hasar görmediğimiz sürece bu duyumlarımızı kullanarak hepimiz ‘Kendimize Göre’  görürüz, işitiriz, duygulanırız, tat alırız ve koku duyarız.

Gerçeklik Haritalarımız

Algıladığımız şey gerçekliğin bir haritasıdır. Bu konudaki NLP önvarsayımı şudur : “İnsanlar gerçekliğin kendisine değil,  gerçekliğin haritasına tepki verirler.”

Haritaların farklı olduğunu gerçekten anladığınızda tepkileriniz, tutumlarınız değişecektir. Sabır ve hoşgörü sahibi olacaksınız, saygınız artacak.

İnsanlar ‘Gerçeklik Haritalarını’ kendileri yaparlar ve sonra da onun içinde yaşamak zorunda kalırlar. Gerçeklik Haritalarının üretilişiyle ilgili iki nokta :

1.        Duyularınızı ‘Dışarıda’ kullanım biçiminiz, içerideki düşünüşünüzü ve deneyiminizi etkiler.
2.        Duyularınızı ‘İçeride’ kullanım biçiminizi değiştirerek, deneyiminizi değiştirebilirsiniz.

Beynimiz, doğal bir sanal gerçeklik makinesi gibidir. İçimizde istediğimiz deneyimi yaratabilecek, inanılmaz bir yeteneğe sahibiz. Örneğin :

1.      Acı bir anımızı hatırlamak bizi üzüntüye boğar.
3.        Hoş bir anımızı hatırlamak tekrar gülümsememize ve aynı hoşluğu yaşamamıza yol açar. Virginie Satir en başarılı aile terapistlerinden biridir. Olumlu çağrışımları kullanır. Çiftlerden birbirlerine ilk günlerdeki gibi sevgiyle bakmalarını ve sevgiyle konuşmalarını ister!
2.      Limon yediğinizi hayal edin, tükürük salgılamaya başlarsınız. Trans ve meditasyon çalışmalarında bu yüzden ‘deneylemek istediğiniz’ olumlu düşüncelere odaklanırsınız.

Deneyimlerimizi, duyularımızı kullanarak düşünürüz. Dolayısıyla NLP’de ‘Duyularımıza’, ‘Temsil Sistemleri’ denir!...

Beş tane temsil sistemi vardır :
1. Görme Duyusu                   Görsel Temsil Sistemi G
2. İşitme Duyusu                    İşitme Temsil Sistemi             İ
3. Hissetme Duyusu               Dokunsal Temsil Sistemi        D
4. Tatma Duyusu                    Tatsal Temsil Sistemi             T
5. Koklama Duyusu               Kokusal Temsil Sistemi          K

Temsil sistemlerimiz aracılığıyla her an içsel dünyamızı yaratırız.

Dışarıda hangi duyuyu tercih edeceğimize dair yeteneklerimizi nasıl geliştiriyorsak, içeride de aynını temsil sistemlerimizle yaparız.

Temsil Sistemleriyle ilgili ‘Tercihleriniz’ nelerdir? Joseph O’Connor şu saptamaları vurguluyor :
1.      Görsel tercih resim, iç dekorasyon, moda, görsel sanatlar, televizyon, sinema, resimsel terapi, sembolizm,matematik ve fizik alanlarıyla ilgilenmenizle kendini belli eder.
2.      İşitsel tercih dil, yazı yazma, tiyatro, müzik, eğitim ve konferanslardan hoşlanmanızla kendini belli eder.
3.      Dokunsal tercih spor, jimnastik, atletizm, marangozluk, el becerileri ve dokunsal terapi yöntemlerine ilgi duymanızla kendini belli eder.
4.      Temsil sistemleriyle ilgili ‘Tercihlerinizi’ öğrenin. Güçlü yönlerinizi ve potansiyellerinizi öğrenin. Çoğu insan müzik, resim veya matematik alanında yeteneklerinin olmadığını düşünür. Aslında tek sorun, bu iş için en uygun olan ‘Temsil Sistemini’ kullanmamalarıdır.  Müzik tercihi, içinizde sesler duyma yeteneğini gerektirir.  Resim ve Çizim tercihi, görsel temsil sisteminizi gerektirir. Fen Bilimlerindeki akademik öğrenme, aynı anda çok fazla bilgiye erişim yeteneğini gerektirir. Bunun için de görsel temsil sistemini kullanmanız gerekir.

NLP çalışmalarında, görsel sistemini kullanmayan çocuklara ‘İmgeleme’ öğretilmektedir. NLP eğitimlerinde insanlar, daha önce kendilerinde varolmayan bazı yetenekleri kazanabilmektedir. Pembe bir panter imgelemesini istediğinizde ondan bunu sağ yukarıya doğru bakarak uygulamasını istemelisiniz. (sağ elini kullananlar için)

Bir ‘Deneyimi’ tekrar canlandırırken, onu oluşturmak için temsil sistemlerinden birini seçersiniz ve kullanırsınız. Buna ‘Öncü Sistem’ denir. Sol yukarıya doğru bakarak uygulamasını istemelisiniz.

Eğer sizin ‘Öncü Sisteminiz’ ‘Görsel’ ise bilgisayarınızdaki gibi ‘üzerine tıklarsınız’ ve bütün program açılır.

Bir müzik parçasının ilk birkaç notasını mırıldandığınızda tamamının aklınıza gelmesi de ‘İşitsel’ öncü sistemi örneğidir. Sola doğru bakarak mırıldanmasını istemelisiniz.

Bir olayla ilgili hatırladığınız ilk yoğun duygunun size bütün olayı yaşatması ise ‘Dokunsal’ öncü sistem örneğidir. Bunu sağ aşağıya doğru bakarak hatırlamasını istemelisiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder