NLP ile Geçmiş Deneyimleri Bugüne Aktarma



“Joseph O Connor’un bir arkadaşı, çocuklarıyla ilişkilerinde muazzam bir sabır ve ikna yeteneği sergiliyordu. Onların çatışmalarını mucizevi bir şekilde çözüyordu. Çalıştığı işyerinde kendisine firması adına bir sözleşme için görüşme yapma görevi verildiğinde ise kendisinden emin olamıyordu.
 İş görüşmeleri yapma becerisine sahip olmadığını düşünüyordu. NLP çalışmalarında ailesine uyguladığı ilkelerin, işinde de geçerli olduğunu farketti. Bu sabır ve ikna kaynaklarını çapalayarak işinde kullanmaya başladı.  Artık tarafların isteklerini öğreniyordu, ortak bir anlaşma noktası buluyordu, kazan-kazan çözümünü yaratana kadar taraflar arasında denge sağlıyordu. Sözleşme ile ilgili tarafların anlaşma üzerinde ‘uyum’ sağladığından emin olduğu noktaya ulaşıyordu. Bu yeteneklerini, ‘pazarlık’ sürecinde de kullanmaya başladığında başarılı olmaya başlamıştı.”

“Ian’ın Bir Arkadaşı”

“Ian McDermott’un bir arkadaşı işinde birşeyler ters gittiğinde çok sabırsız biri oluyordu. Bundan şikayetçiydi. NLP çalışmalarında ‘yap-bozlarla’ oynarken ne kadar ‘sabırlı’ olduğunu farketti. Bu sabrı kaynak olarak kullanıp çapalayarak işinde kullanmaya başladı ve sorunlarını büyük ölçüde azalttı.”

NLP Seminerlerindeki En Önemli Kişi Kimdir?


Şunu asla unutmayın :
NLP seminerlerindeki en önemli kişi sizsiniz...

NLP sizin tutum ve davranışlarıyla gerçekleşiyor. NLP’yi kullanarak güzeli de, çirkini de ortaya çıkarabilirsiniz. Siz hangisini seçiyorsunuz?  NLP’yi kullanarak sevgiyi de, nefreti de ortaya çıkarabilirsiniz. Siz hangisini seçiyorsunuz?  NLP’yi kullanarak doğruyu da, yanlışı da ortaya çıkarabilirsiniz. Siz hangisini seçiyorsunuz?

NLP’yi işinizde ve özel yaşamınızda uygulayarak ‘Başarılı’ olmanızın ve ‘mutluluğu’ yakalamanızın temelinde bizim içsel kaynaklarımız ve sizin becerileriniz yatmaktadır. İçsel bütünlüğünüz ne kadar güçlüyse, o kadar başarılı olursunuz.

Amaçlarınız, hedefleriniz, inançlarınız ve değerleriniz sizin düşünce, söz ve davranışlarınızla ne kadar ‘Uyumlu’  ise içsel bütünlüğünüz de o kadar ‘Güçlü’ olur. Bu ‘Güçlü Anlarınızı’ bedeninizin bir noktasına dokunarak, bilinçdışınızda ‘Çapalayabilirsiniz’. Böylece daha sonra bu güçlü anlarınızı yeniden yaşamak için ‘Çapanızı Ateşleyebilir’ yani onu kaybettiğiniz noktaya (sol serçe parmağınızın üzerine dokunmak gibi!...) parmağınızla hafifçe dokunarak bilinçdışınızdaki ‘Bellek Kaydını’ harekete geçirebilirsiniz. Bu basit bir ‘Hatırlama’ işleminden daha fazlasıdır. Bu ‘Yeniden Yaşamaktır’. Hem de daha güçlü bir şekilde, giderek güçlenen bir şekilde. O zaman başkalarına da ‘Bu Güçlü Hali’ ‘Yaşamaları’ ve eğer isterlerse ‘Kaydetmeleri’ yani ‘Çapalamaları’ için yardımcı olabilirsiniz.

Bir Yüz, Bir Bakış, Bir Ferahfeza Ayini


Bedeninizin belirli bir noktasına dokunarak bir teyp gibi ‘Yaşadığınız Olumlu ve Kaynak Dolu bir Ruh Halini’ kaydetmek ve daha sonra aynı noktaya dokunarak ‘O Hali Tekrar Yaşamak’ başka nasıl olabilir?

Aslında o hali yaşadığınız anda karşımızda olan kişinin ‘Yüzü’ (Örneğin : Huzur romanında Galata Mevlevihanesinde Ferahfeza Ayinini İzlerken Mümtazın bir yandan izlediği Nuran’ın Yüzü! De, hatırlandığında ‘O Halin Tekrar Yaşanmasına’ neden olan bir çapa sayılır.

Bir ‘Duruş’ da bir çapa sayılır. (Örneğin : Huzur romanında Ferahfeza ayininde dördüncü selamda şeyh semaya girer, rahmani nefesin girebilmesi için hırkasının göğüs kısmını hafifçe eliyle açarak meydanın ortasına yürür, avizenin altında, Noktanın üzerinde Direk Tutmaya başlar. Burası Oğuz Demiralp’ın deyişiyle Kutup Noktasıdır. Mümtaz için bu an hakikate erilen andır. Bu an kül olmak lazımdı. İşte bu ‘Duruş’, bir çapa olarak kullanılabilir.

Bir ‘Ferahfeza’ ayini müziği de ‘Çapa’ olabilir. Siz de Mümtaz gibi bu ayini izleyip, bu coşku anını yaşarsanız, daha sonra evinizde bu ferahfeza ayinini her dinlediğinizde aynı coşkuyu tekrar tekrar, hatta artan bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Böylece çapalarınızı kullanarak ruh halinizi olumlu yönde geliştirebilir, eskiden kalan ‘Zararlı Çapalarınızdan’da kurtulabilirsiniz. Zararlı Çapalar sizin moralinizi bozan, içsel sesinizin sizi aşağılamasına yol açan, sizi depresyona sokan, her türlü olumsuz kayıtlardır. Milton yöntemiyle bunlardan kurtulabilir, ‘Yeni’ ve ‘Özgür’ bir insan olabilirsiniz.

Ruh halinizi, duygularınızı ve düşüncelerinizi, tutumlarınızı ve davranışlarınızı olumlu yönde ‘Değiştirebilmeyi Başardığınız Gün’ sizin doğum gününüz sayılır ve bazen size bunu hatırlatmak için yeni bir isim verilir. Ralph’in bana verdiği isim ‘Generous’ idi, yani ‘Cömert’. Artık siz de başkalarının ruh hallerinin ve davranışlarının olumlu yönde değişmesine yardımcı olabilirsiniz. Onlara Rehberlik edebilirsiniz. (Rehber and....)

NLP Türk Blog




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder