NLP'de Ruh Hali




Belirli bir zaman ve mekandaki ruh halimiz düşüncelerin, hislerin, duyguların, fiziksel enerjilerin ve zihinsel enerjilerin toplamıdır. Bireyin içindeki nörolojik ve fiziksel süreçlerin toplamıdır. Sizin kendinizi nasıl hissettiğinizdir. NLP’de biz kişinin ruh halinin, ulaşmak istediği sonuçlara ya da hedeflere ulaşabilmesini belirlediğine inanırız. ‘İçerden Gözlem’ ya da ‘Dışardan Gözlem’ halinde olmamız da İçsel Ruh Halimizle bağlantılıdır.

Ralph Watson’ın deyişiyle NLP uygulayıcıları olarak biz mükemmel bir halde olmaya dikkat ederiz, özen gösteririz. İçsel temsillerimiz, ruh halimiz ve fizyolojimiz, davranışlarımızdaki sonuçları yaratır.

İçsel Tutarlılık ve Tutarsızlık


Ulaşmak istediğiniz bir Hedefi ya da Sonucu saptadığınızda, yaşantınızı ‘şu andaki durumundan’, ‘başka bir duruma’ doğru değiştirmeye çalışıyorsunuz demektir. ‘Değişim’ bazen kolay, bazen de zor olur. Kimi zaman ‘içsel bütünlüğümüzü’ sağlayabiliriz. Yani kendimizi ‘değişime’ tam anlamıyla adarız ve içsel uyumumuzu sağlarız. Kimi zaman da bu ‘içsel uyumu’ sağlayamayız ve ‘içsel çatışmalar’ yaşarız.


Duygular ve düşünceler

Baskın duygusal durumunuz mutluluk mu, üzüntü mü yoksa öfke mi? Olumsuz duygusal kalıplar bir kişinin başarılı olmasının önündeki en büyük engellerdir. ‘Kaynak Dolu Olumlu ruh halinde Olmak’ NLP çalışmalarının zorunlu ön koşuludur.

Düşünceleriniz sizin dikkat, konsantrasyon, farkındalık ve zihinsel enerji düzeyinizle bağlantılıdır. Zihinsel resimlerinizin, düşüncelerinizin ve duygularınızın tam ve doğru olarak farkında olmalısınız.

Fizyoloji

Joseph O’Connor genel ruh hâlimizi dört açıdan değerlendirmemizi önerir:

Fizyolojimiz, Düşüncelerimiz, Baskın Duygusal durumumuz ve Manevi Durumumuz. Fizyolojimiz bedenimizin durumuyla ilgilidir. Bedeniniz şu anda ne kadar sağlıklı, ne kadar rahat ve ne kadar dengeli bir konumdadır?

NLP iletişim modeli içinde fizyolojinin yeri şöyle belirtilebilir: Bir olayla ilgili İçsel Temsillerimiz bir Fizyolojiyle birleşir ve bir Hâl oluşturur. Bu Hâl bizim Davranışlarımızı belirler.

Dolayısıyla bir insanın fizyolojisine bakarak onun ruhsal halini öğrenebileceğiniz gibi, kendi fizyolojinizi değiştirerek kendi ruhsal halinizi değiştirebilirsiniz.


Beden ve Duyumlar

Eğer bedenimizin bize gönderdiği mesajları okumayı başarabilirsek, bize çok şey söylediğini görürüz. Konuşma dilimiz her türlü yalanı söyleyebilirken, bedenimiz için yalan söylemek ve var olan bazı gerçekleri gizlemek çok zordur.

Erica Guliane Nachez bedenlerimizin ‘duygu dünyasına’ ve ‘bilinçaltına’ ( ya da bilinçdışına) sürekli bağlı halde olduğunu belirtir. Bu nedenle bilincimizin denetimi devreye girmeden, bedenimiz tepki verir. Böylece derinliklerde olan şeyler yüzeye çıkar.

Davranışlar

Anne ve babalarımızdan onların inançları, değerleri, davranışları ve yetenekleri yanında ruh hallerini de alırız. Davranışlarımızı belirleyen algı filtrelerimiz, içsel temsillerimiz, fizyolojimiz ve ruh halimiz olduğu için, bilinçdışımızla olumlu bir iletişim kurmamız davranışlarımızı değiştirmenin ön koşuludur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder