NLP Nedir? Neuro Linguistik Programlama Nedir?



NLP Nedir?

‘NLP nedir?’ sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri şüphesiz ki NLP’nin bir Değişim ve Dönüşüm Yöntemi olduğudur. Bu bağlamda Kişilik Ötesi (Transpersonal) Psikolojinin de kullandığı konsantrasyon, farkındalık, meditasyon, kontamplasyon ve yönlendirmeli imgelem gücü gibi çalışmalarla ilişkileri vardır.

İnsan bilinci gündelik hayatın stresi içinde genellikle ‘kasılmış’ durumda olduğundan, ‘şimdiki ruh hali’nden kurtulup ‘arzulanan ruh hali’ne erişmek temel yöntemdir.

Neuro Linguistik Programlama Nedir?

Neuro : Görme, duyma, tat ve koku alma, dokunma duygularınızı kullanarak, dış dünya ile ilgili deneyimlerinizi bilinçli ya da bilinçaltı düşüncelere dönüştüren nörolojik süreçlerle ilgilidir.

Linguistik : Dilin, deneyimlerinize anlam kazandırmak ve bu deneyimleri kendinize ya da başkalarına iletmek için kullanımıyla ilgilidir. Dili kullanma biçiminiz, kimliğinizin ve düşünce biçiminizin dışavurumudur.

Programlama: Her davranış, bir dizi düşünce ve tutum sonucu oluşur. Bu diziyi (düşünceleri, tutumları vb.) belirleyerek, davranışları kodlayıp, alt sistemleri tanıyabilirsiniz. Deneyimleri irdeleyerek, oluşum basamaklarını belirleyebilir, hedefe ulaşmak için onları yeniden düzenleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz Sonuçlar ve bu sonuçların sözün ve çevrenizdekilerin, başkalarının üzerindeki Etkileri, sizin Kişisel Programlarınızın ürünüdür. Her NLP uzmanının ‘Zihinsel Modeli’ ya da ‘Zihinsel Haritası’ farklıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder