NLP'de Ölçekleme ya da Tümevarım/Tümdengelim


 

Ölçekleme ya da Tümevarım/Tümdengelim

Elde ettiğimiz bilgiyi, farklı düzeylerde ve farklı tüme varım/tümden gelim işlemleriyle yönetiriz. Daha geniş ve daha genel bir bakış açısına geçmek için ‘tüme varım’ işlemini; ayrıntılara inmek için ‘tümden gelim’ işlemini kullanarak,  bir projenin başarılı olmasına katkıda bulunmak için düşünme yolunu değiştirebiliriz. Yan yollarda çeşitli değişiklikler yaparak; bağlantılı ve karşılaştırmalı araştırma alanlarında başarılı olabiliriz.


Yöneticilerin, yüksek düzeyli proje ve amaçları, özel, yönetilebilir ve temsil edilebilen görevlere dönüştürebilmeleri için, ‘tümden gelim’ işlemini kullanabilmeleri gerekir. Bunun yanında şirket çalışanlarının kollektif amaçları edinmesi ve birlik oluşturması için, yöneticilerin ‘tüme varım’ işlemi kullanmaları gerekir. Çeşitlenme kavramı ise ‘yan yollar’ gruplamasını temsil eder.

Yüklemler

Yüklemler özne hakkında bir şey söyleyen sözcük ya da sözcüklerdir. Bizim temsil sistemleri arasındaki farklılığı belirlemekte kullandığımız sözcüklerdir.

Görsel özellikli insanlar, Toplantı Notlarının ‘yazılmasını’ ve okuması için önlerine getirilmesini tercih ederler. İşitsel özellikliler, ne olduğunu ‘işitmeyi’ ya da birisiyle bunu konuşmayı tercih ederler.  Duygusal özellikliler ise, insanlara ‘dokunmayı’ tercih eder. Toplantıdan sonra herkesin elini sıkarak onların toplantıyla ilgili duygularını öğrenmek isterler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder