NLP ile “Yeni Yollar Bulmak.”




Yeniden çerçeveleme insanlara “Bunu başka nasıl yapabilirim?” dedirtmenin bir yoludur. Bir bakıma, bir insanın “Dur ve bu davranışın üzerinde düşün. Hatta şöyle düşün : Yeni bir şey yap. Çünkü şimdiye kadar yaptıkların işe yaramıyor. Kendine bir ‘Hikaye’ anlat. Sonra aynı hikayeyi ‘Anlatmanın’ üç farklı yolunu bul. O zaman birdenbire davranışlarında ‘Farklılıklar’ göreceksin” demesidir.


İnsanların şaşırtıcı bir yanı vardır. Etkili olmayan bir şey gördüklerinde, onu ‘Daha da Zorlaştırırlar’. Örneğin bir lisenin oyun alanına gidip çocukları izleyin. Bir çocuk, yanındaki başka bir çocuğun üstüne gider ve onu iter. Diğeri de onu göğsünden itmeye çalışır. Ama diğer çocuğun bu hareketi, ilk saldırana daha fazla güç sağlayacağından, bu onun aleyhine olur.

Psikiyatri alanında gerçekten ‘Alışılmamış’ olan bir yan vardır. Bu yan, bir sorunun üzerine ‘Doğrudan’ gitmek yerine, ‘Dolaylı’ yoldan yaklaşılması halinde nelerin mümkün olduğudur.

Milton Erickson benim şimdiye kadar duymuş olduğum ‘En Kısa’ iyileştirmelerden birini yaptı. 1957 yılında Palo Alto’da bir Hastanede çalışırken, psikiyatristler dışarıda hastalarla birlikte bir kuyrukta bekliyorlarmış. Teker teker içeri girdiklerinde, Milton birkaç ‘Sihirli Söz’ söylüyor, değişik ‘Hareketler’ yapıyormuş. Sonra psikiyatristler dışarı çıkmışlar ve Milton’ın aslında bir şarlatandan başka birisi olmadığını söylemişler.

Olay şuydu : Lisans üstü öğrenimi gören ve genç bir psikolog, insanların üstüne bıçakla yürüyen ve zarar vermek için aklına gelen her şeyi yapan on yedi yaşında birisini getirmişti.

On yedi yaşındaki bu delikanlı, saatlerdir kuyrukta bekliyor ve “Ahhh... Bana ne yapacaklar?” deyip duruyordu. Kendisine elektrik şoku mu verileceğini, yoksa başka bir şey mi yapılacağını kestiremiyordu. Onu içeri soktular ve masanın önüne yürüdüler. Milton oradaydı.

Milton, “Bu delikanlıyı buraya neden getirdiniz?”  dedi.

Psikolog ona durumu açıkladı. Olayın hikayesini elinden geldiği kadar detaylı bir şekilde anlattı.

Milton onu dinledikten sonra psikologa, yerine oturmasını söyledi. Çocuğa dönerek, “Bir hafta sonra bütün davranışlarımın değiştiğini gördüğünde ne kadar şaşıracaksın” dedi.

Çocuk da ona bakarak, “Evet. Çok şaşıracağım.” diye karşılık verdi.

Milton’ın son sözleri şu oldu : “Çık dışarı. Bu insanları da götür buradan!”

Çocuğu getiren psikolog, Milton’ın çocukla ilgilenmeye karar verdiğini düşünmüştü. Fakat çoğu psikolog gibi o da işin ‘Püf Noktası’nı kaçırıyordu.

Ertesi hafta, on yedi yaşındaki bu delikanlının davranışları tepeden tırnağa değişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder