NLP'de Dil ve Sözcüklerin Gücü



Dil

NLP çalışmaları sizin davranışlarınıza rehberlik eden sözlerinizin, düşüncelerinizi nasıl etkilediğini keşfetmenizi sağlayabilir. Bu cümledeki ‘davranışlar’ NLP’nin ‘Programming’ bölümünün; ‘düşünceleriniz’ NLP’nin ‘Neuro’ bölümünün ve ‘sözleriniz’ NLP’nin ‘Linguistic’ bölümünün konusudur.

Dil, insan olmanın bir parçasıdır. Toplumsal yaşamın temelidir. Birlikte yaşamak demek, başkalarıyla iletişim kurmak demektir ve dil de bunun araçlarından birisidir. Dil, içsel dünyalarımızı görünür kılar. İnsanlar dil aracılığıyla içsel dünyalarımızı işitebilirler ve ona dokunabilirler.
Dil sayesinde deneyimlerimizi paylaşabiliriz, soyut fikirlerle iletişim kurabiliriz, anlayabiliriz ve anlaşılabiliriz.

Dil bir temsil sistemidir. Sözcükler gibi görünüşleri, sesleri, duyguları, tatları ve kokuları da düşünebiliriz. Dil, birincil temsil sistemi değildir. Duyusal deneyimler gibi birincil bir deneyim değildir. Dil seslerle taşınır. Dil, dijital temsil sistemi olarak ta anılır. Çünkü sözcükler dijitaldir.
Hiç deneylemediğimiz, var olabilen ya da var olmayan şeyler hakkında konuşurken, dili kullanırız. Örneğin, yeşil bir filden söz edebilirim.
Sözcükler deneyimlerimizin çapaları olarak ta kullanılırlar. Sözcükler hal oluştururlar, fikirleri ve anlayışı yansıtırlar.
Sözcükler bir mecaz (metafor) olarak ta kullanılır. Kendilerinin dışında ve ötesindeki bir şeyi işaret ederler. Örneğin, parmağımla gökteki Ay’ı işaret ettiğimi düşünün. Ay mı önemlidir, parmak mı? İşareti, işaret ettiği şeyle, varılacak hedef noktasıyla ya da ulaşılacak sonuç ile karıştırmamalıyız.

Duyumsal deneyimlerimizi sözcüklere döktüğümüzde, deneyim, içsel filtreler denen üç dönüşüm geçirir:

Silme: Deneyimin bazı yanlarını dışarıda bırakırız.
Çarpıtma: Deneyimin bazı yanlarına, diğer yanlarından daha fazla ağırlık veririz.
Genelleme: Bir deneyimden hareketle, deneyimler sınıfıyla ilgili genellemeler yaparız.

Sözcüklerin Gücü

Sözcüklerin Duygu, Heyecan ve İzlenim Yaratma ve Uyandırma Gücü olduğunu daima hatırlayın.
Duygu – Heyecan – İzlenim kendi alanına girdiği için Bilinçaltı bu kelimelere hemen ‘TAKILIR’.
Duyumsallık ya da ‘Duyularla Algılama’ ve Haz ya da ‘Duyularla Algılamaya bağlı olarak duyulan Zevk’ duyguları içeren, Heyecan ve Duygu uyandıran DİL doğrudan Bilinçaltına seslenir.
Siz sözlerinizle konuşurken, sözsüz iletişiminiz ve beden diliniz de, sözlerinizi ya da kullandığınız sözcükleri / kelimeleri desteklemelidir. Bakışınız, duruşunuz, konuşma üslubunuz, tutum ve davranışlarınız, sizi izleyenlere gösterdiğiniz tepkileriniz ‘Sözünüzle’ tutarlı olmalıdır.
Kısaca ‘Haliniz’, ‘Sözlerinizle’ tutarlı olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder