NLP İletişim Modeli



Tad James ve Wyatt Woodsmall (Türkiye’ye gelip yüksek düzey NLP eğitimleri veren NLP’nin Büyük Guruları!) ‘Time Line Therapy’ adlı kitaplarında NLP İletişim Modeli üzerine şunları söylüyorlar :
“Bizler “anlayış” ile ilgili yeni bir alanın başlangıcındayız. Zamanla, birçok danışanla çalıştıkça, insanın kişiliğini oluşturan unsurları keşfettiğimizi anladık. Bir Değişim Modelini kullandık, denedik ve bireylerde mucizevi değişiklikler yapabileceğimizi, onların en derin kişiliklerinde değişim yaratabileceğimizi gördük.
Modeller enteresan düzeneklerdir. Bir şeyin belirli bir alanda nasıl işlediğini gösteren tanımlamalar, betimlemelerdir. Bir model, öz olarak, bir kopya, bir proje ya da bir haritadır. Bir harita gibi, bir model de zorunlu olarak ‘hakiki’ ya da gerçek olmak zorunda değildir. Dolayısıyla biz de bu modeli oluştururken hakikate ve gerçeğe uygunluğu zorunlu görmüyoruz. Bir harita gibi, bu da sadece bir betimlemedir. Bir haritanın ya da kopyanın değeri ise, onu kullandığınızda elde ettiğiniz ‘Sonuç’ tarafından belirlenir.
Bizim bu modelimiz (Zaman Çizgisi terapisi ve Kişiliğin Temeli) büyük bir keşf gibi görünüyor. Freud ve Jung’dan Isabel Briggs Myers’e kadar psikologların aradıkları şeyin keşfi. Bu model, insan anlayışını, bütün gelecek zamanlar için değiştirmiştir. Biz bu model sayesinde şimdi bir kişinin kişiliğini oluşturan temel unsurları anlayabiliyoruz ve değiştirebiliyoruz. Biz şimdi kişiliğin temelini ve nasıl değiştirebileceğimizi biliyoruz.
Bu modele biz kısaca Kişiliğin Temeli diyoruz. Bu modelin temelinde ise bizim kendimizle ve başkalarıyla iletişim için kullandığımız bir başka model var. Bu önceki model temel olarak Bilişsel (Cognitive) Psikolojiden çıkarılmış ve Richard Bandler ile John Grinder tarafından geliştirilmiştir. NLP olarak bilinmektedir ve çevremizdeki dünyadan bize gelen bilgiyi nasıl oluşturduğumuzu açıklamaktadır. Bu bilginin sürecini açıklamaktadır.”
NLP modeline bakarsak, bilgi sürecinin, duyumlarımızla deneylediğimiz dışsal bir olay ile başladığını görürüz. Olan olaylarla ilgili bilişsel faaliyetlerimiz, duyusal girdi kanallarımızla gelen bilgiyi deneylememizle ortaya çıkar. Bu kanallar şunlardır:
1. Görsel : ne gördüğümüz ya da birisinin bize nasıl baktığını kapsar;
2. İşitsel : duyduğumuz sesleri, sözcükleri ve insanların bize söyleme biçimlerini kapsar;
3. Duygusal / Dokunsal : bir kişiye ya da bir şeye dokunmamızı, basıncı ve dokuyu içeren dışsal duygulardır;
4. Kokusal: ne kokladığımızı kapsar.
5. Tatsal : ne tattığımızı kapsar.
Dışsal olay duyusal girdi kanallarımızdan içeri girdikten sonra ve olayın İçsel Temsili (Internal Representation, IR) yapılmadan önce biz olayı filtreleriz. Olayı “içsel filtre sürecinden” geçiririz. İçsel filtre sürecimiz, bizim beş duyumumuz yoluyla gelen bilgiyi nasıl sildiğimiz, çarpıttığımız ve genelleştirdiğimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder